Ingredienser
125g torkade risstavar
Sås
1 1/2 msk tamarindpuré
3 msk (packat) farinsocker
2 msk fisksås
1 1/2 msk ostronsås
Till stekningen
2 – 3 msk vegetabilisk eller rapsolja
1/2 lök, skivad (brun, gul)
2 vitlöksklyftor, fint hackade
150 g kycklingbröst (eller lår), tunt skivad
2 ägg, lätt vispade
3 1/2 dl böngroddar
1,2 dl fast tofu, skuren i 3 cm batonger
0,6 dl vitlök, skuren i 3 cm
0,6 dl finhackade jordnötter
Servering
Limeklyftor
Malen chili eller cayennepeppar
Mer böngroddar
Gör så här
1. Lägg nudlar i en stor skål, häll över rikligt med kokande vatten. Blötlägg i 5 minuter, låt rinna av i ett durkslag och skölj snabbt under kallt vatten. Låt dem inte sitta kvar i mer än 5-10 minuter.
2. Blanda såsen i en liten skål.
3. Hetta upp 2 msk olja i en stor panna (eller välkryddad stekpanna) på hög värme. Tillsätt vitlök och lök, koka i 30 sekunder.
4. Tillsätt kycklingen och låt koka i 1 1/2 minut tills det mesta är genomstekt.
5. Skjut åt ena sidan av pannan, häll i ägget på den andra sidan. Rör ihop med träslev (tillsätt extra olja om pannan är för torr), blanda sedan i kycklingen.
6. Tillsätt böngroddar, tofu, nudlar och sedan sås.
7. Kasta försiktigt i ca 1 1/2 minut tills såsen absorberas av nudlarna.
8. Tillsätt vitlök och hälften av jordnötterna. Blanda snabbt igenom och ta sedan bort från värmen.
9. Servera omedelbart, strö över resterande jordnötter och limeklyftor vid sidan av, med ett stänk chili och en näve extra böngroddar vid sidan om om så önskas (så här är det thailändska sättet!). Pressa över limejuice efter smak innan du äter.