Ingredienser
Nudelsås
0,8 dl kinesisk sesampasta (eller osötat naturligt jordnötssmör)
0,8 dl lätt sojasås (eller sojasås)
0,6 dl Chinkiang vinäger
4 vitlöksklyftor, finhackad
2 salladslökar, fint hackade
2 msk honung (eller agavesirap)
1/2 till 1 tsk Sichuan-pepparkorn, rostade och malda
Fläsktoppning
1 matsked jordnötsolja (eller vegetabilisk olja)
450g malet fläsk
1 msk finhackad ingefära
2 salladslökar, hackade
1 1/2 msk fermenterade svarta bönor, sköljda och hackade
120 ml Sui Mi Ya Cai (Sichuan konserverade senapsgrönsaker)
2 matskedar Shaoxing-vin (eller torr sherry)
1/2 tsk socker
Resterande
0,8 ml rostade jordnötter, krossade
400g Dan Dan-nudlar (eller tunna vetenudlar)
1 liten sats gröna bladgrönsaker, grovt hackade (spenat, choy sum, baby bok choy etc.)
chiliolja
Gör så här
Förbered sås
1. Vispa ihop sesampasta och ljus soja i en skål tills det är helt blandat. Tillsätt Chinkiang-vinägern. Fortsätt att röra tills det är blandat. Blanda sedan i vitlök, salladslök, honung och Sichuan-pepparkorn.
Förbered fläsktoppingen
1. Värm oljan i en stor stekpanna på medelhög värme tills den är varm. Tillsätt fläsket. Koka och rör om tills ytan är lätt brynt.
2. Sänk till medelvärme. Tillsätt ingefära, salladslök, fermenterade svarta bönor, Sui Mi Ya Cai, matlagningsvin och socker. Koka och hacka fläsket i små bitar, tills all vätska har avdunstat och fläsket får en mörkbrun färg. Överför till en skål och ställ åt sidan.
Förbered nudlarna
1. Koka nudlarna enligt instruktionerna.
2. Blanchera de gröna bladgrönsakerna kort, låt rinna av och ställ åt sidan.
För att sätta ihop nudelskålarna
1. Tillsätt 0,6 dl nudelsås för varje nudelskål. Tillsätt chilioljan efter din smak. Tillsätt några nudlar och toppa sedan med några skedar av det kokta fläsket och gröna grönsakerna. Garnera med jordnötssmulor och hackad salladslök. Strö över en nypa rostade malda Sichuan-pepparkorn, om du gillar den bedövande smaken.
2. Servera varm eller kall.