Ingredienser
200 g kycklingbröst eller lårfiléer, tunt skivade
9 dl grönkål, finstrimlad
1 1/2 msk jordnötsolja (eller annan matolja)
2 vitlöksklyftor, fint hackade
200 g chow mein nudlar
1 morot, finhackad
1 1/2 dl böngroddar
3 salladslökar, skurna i 5 cm bitar
65 ml vatten
Chow mein sås
2 tsk majsmjöl/majsstärkelse
1 1/2 msk sojasås
1 1/2 msk ostronsås
1 1/2 msk kinesiskt matlagningsvin ELLER Mirin
2 tsk socker (minska till 1 tsk om du använder Mirin)
1/2 tsk sesamolja
Vitpeppar
Gör så här
Sås
1. Blanda samman maizenamjöl och soja och blanda sedan i resten av ingredienserna.
2. Alternativ: Använd 1/3 kopp kinesisk All Purpose Stir Fry Sauce, om du har lite i skafferiet.
Kyckling och nudlar
1. Marinera kyckling: Häll 1 msk sås över kycklingen, blanda för att täcka, ställ åt sidan för att marinera i 10 minuter.
2. Nudlar: Förbered nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen (på min förpackning står det blötlägg i kokt vatten i 1 minut), låt rinna av.
Tillagning
1. Hetta upp olja i wok eller stor stekpanna på hög värme.
2. Tillsätt vitlök och fräs i 10 sekunder eller tills den börjar bli gyllene – låt den inte brännas!
3. Tillsätt kycklingen och fräs tills ytan får en nyans av brynt men inuti fortfarande är rå – ca 1 minut.
4. Tillsätt kål, morot och de vita bitarna av schalottenlök (dvs från basen av stjälken). Fräs i 1 1/2 minut tills kålen för det mesta vissnat.
5. Tillsätt nudlarna, såsen och vattnet. Stek under omrörning i 1 minut, rör hela tiden.
6. Tillsätt böngroddar och resterande schalottenlök/lökar. Kasta igenom i 30 sekunder eller tills böngroddarna precis börjar mjukna.
7. Ta av från värmen och servera omedelbart.