• Upphämtning i butik vid
  • Fria leveranser vid ordrar över 1500:-
  • Hemleverans inom Stockholms tullar vid ordrar över 500:-
0 Varukorg

Mapo Tofu (麻婆豆腐)

Ett lätt mapo tofu-recept som skapar den autentiska smaken av Kina som innehåller mjuk tofu tillagad i en rik, kryddig och smakrik sås som är full av arom. Servera den över ångat ris för en snabb, läcker och hälsosam vardagsmiddag!

Tid: 40 min

Portioner: 2

 

Ingredienser

Marinering

- 120g malet fläsk (eller kyckling eller kalkon)
- 2 tsk Shaoxing-vin (eller torrt sherry)
- 1 tsk ljus sojasås
- 1/2 tsk finhackad ingefära

 

För bräsering
- 1 tsk majsstärkelse (valfritt)
- 2 tsk Sichuan-pepparkorn
- 1 matsked jordnötsolja (eller vegetabilisk olja)
- 3 matskedar Doubanjiang (fermenterad    chilibönpasta)
- 2 salladslökar, hackade
- 1 block (400 g) fast eller mellanfast tofu, skuren i 1,5 cm^2 rutor
- 1 dl kycklingfond (eller vatten)
- 2 tsk chiliolja
- 1/4 tsk femkryddspulver
- 1 tsk socker (eller efter smak)

Gör så här

1. Kombinera malet kött, matlagningsvin, sojasås och ingefära i en liten skål. Blanda väl.

 

2. Kombinera majsstärkelse med 1 matsked vatten i en liten skål. Blanda väl och ställ åt sidan.

 

3. Värm oljan och Sichuan-pepparkornen i en stor stekpanna på medelhög värme. När Sichuan-pepparkornen blir mörkbruna och krispiga, ta ur dem med en spatel och lägg över i en skål med hushållspapper för att absorbera extra olja. Spara för att använda för garnering av rätten (Valfritt).

 

4. Tillsätt köttfärsen och Doubanjiang. Koka på medelvärme och hacka köttfärsen i små bitar med en spatel tills det är jämnt belagt med Doubanjiang och helt genomstekt. Tillsätt salladslök och fräs ytterligare en minut.

 

5. Fördela tofun jämnt ovanpå malet fläsk, rör inte om för mycket i början (tofun går lätt sönder). Tillsätt chiliolja, pulver med fem kryddor och socker. Häll i buljongen och låt koka tills det kokar upp. Sjud, täckt, över medel-låg värme i 8 till 10 minuter, eller tills såsen har minskat till hälften av den ursprungliga mängden. Smaka av tofun med lite buljong (var försiktig, det blir väldigt varmt!). Justera kryddningen genom att tillsätta salt om det behövs. Om rätten är för kryddig, tillsätt ytterligare en tesked socker för att balansera den. Blanda försiktigt med spatel.

 

6. (Valfritt) Mal under tiden de stekta Sichuan-pepparkornen (du använde när du värmde upp oljan) i en kaffekvarn eller använd mortel och mortelstöt.

 

7. Blanda majsstärkelsevattnet igen tills det är helt upplöst och rör ner det i stekpannan. Rör försiktigt några gånger med en spatel tills såsen tjocknar. Stäng av värmen och överför allt till en skål.

 

8. Garnera med extra salladslök och en liten nypa av de malda Sichuan-pepparkornen, om du använder dem, om du använder dem. Servera varmt med ångat ris eller ensamt som huvudrätt.

Lägg till i varukorgen