• Upphämtning i butik vid
  • Fria leveranser vid ordrar över 1500:-
  • Hemleverans inom Stockholms tullar vid ordrar över 500:-
0 Varukorg

Spring rolls

Vårrulle är ett traditionellt kinesiskt mellanmål där ett bakverk är fyllt med grönsaker, rullat och stekt. Vår-grönsaker som kål, vårlök och morötter används till fyllningen. Eftersom de traditionellt tillverkades under vårfesten med vårens grönsaker, kallas de vårrullar.

Tid: 30 min

Serveringar: 15-20

 

Ingredienser

 

Fyllning
1 msk olja
2 vitlöksklyftor, finhackade eller hackade
400 g fläskfärs (malet fläsk) (eller kyckling eller kalkon)
6 torkade shiitakesvampar blötlagda i kokande vatten ELLER 8 färska
3,5 dl strimlad morot (1 stor eller 2 små)
3,5 dl (höga) böngroddar
3,5 dl (förpackade) strimlad grönkål (alla typer är bra)
1 tsk majsmjöl/majsstärkelse
1 1/2 msk ostronsås
2 tsk sojasås (ljus är bäst)

 

Vårrullar
15 – 20 vårrullsomslag, upptinade (21,5 cm rutor)               ELLER 35 – 40 små vårrullsomslag
2 tsk majsmjöl (för att försluta rullar)
1 msk vatten (för att försluta rullar)
Olja för stekning

 

Sötsur sås (~1,5 dl)
2 tsk majsmjöl/majsstärkelse
2 msk vatten
1,8 dl äppelcidervinäger
0,8 dl farinsocker (justera efter smak)
2 msk tomatketchup
2 tsk sojasås

 

Gör så här

 

Fyllning
1. Hetta upp olja i en stekpanna eller wok på hög värme. Tillsätt vitlök, rör om snabbt och tillsätt sedan fläsk. Koka, bryt upp det allt eftersom, tills det blir vitt.

 

2. Tillsätt morot, böngroddar, kål och svamp. Koka i 3 minuter eller tills grönsakerna vissnat. Tillsätt majsmjöl, sojasås och ostronsås, koka i 1 minut tills vätskan är borta. Fyllningen ska inte vara vattnig, den ska vara lite klibbig.

 

3. Kyl ner fyllning bred ut på bricka, i kylen 5 min

 

Vårrullar
1. Blanda majsmjöl och vatten i en liten skål (för att försegla rullarna).

 

2. Dra försiktigt av det ena vårrullsomslaget, håll de andra täckta under en fuktig kökshandduk.

 

3. Placera omslaget med den SLÄTA SIDAN NED i en diamantposition. Lägg en mycket rågad dessertsked med fyllning på botten. Rulla ihop halvvägs, vik in sidorna och rulla färdigt. Använd majsmjölssmeten för att försegla. De ska vara cirka 12 cm långa, 2,5 cm breda när de väl är inslagna.

 

4. Häll tillräckligt med olja i en wok eller stor kastrull  så det blir dubbelt så högt som vårrullarna. Värm på medelhög tills den är varm – stick in en ätpinne av bambu eller träsked, om snabba bubblor dyker upp är det tillräckligt varmt.

 

5. Lägg försiktigt vårrullarna i oljan (ca 4 – 5 åt gången) och koka, vänd då och då, tills de är djupt gyllene – cirka 1 1/2 – 2 minuter. Överför till hushållspapper för att rinna av.

 

6. Upprepa med resterande vårrullar. Servera medan de är varma med sötsur sås!

 

Sötsur sås
1. Blanda ingredienserna i en liten kastrull på medelvärme. Låt sjuda, rör om regelbundet och låt sjuda tills det tjocknar efter smak (cirka 3 – 5 minuter).

 

Lägg till i varukorgen