• Upphämtning i butik vid
  • Fria leveranser vid ordrar över 1500:-
  • Hemleverans inom Stockholms tullar vid ordrar över 500:-
0 Varukorg

Kinesiska ångkokta fläskbullar

Kuddiga mjuka ångade bullar fyllda med en söt, salta saucy fläskfyllning. Hemlagade kinesiska fläskbullar är verkligen precis som de du sveper av dim sum-vagnarna. Dessa kommer att lämna dig häpen!

Tid: 70 min

Serveringar: 12

 

Ingredienser

Jäst
1 tsk  torrjäst
65 ml varmt vatten
1 msk vitt socker

Deg
125 ml varmt vatten
4 msk /70g vitt socker
300g vanligt mjöl
155 g majsmjöl / majsstärkelse
65 ml vegetabilisk olja
2 1/2 tsk bakpulver

Fläskfyllning:
1 msk vegetabilisk olja
80ml finhackad schalottenlök eller vit lök
1 msk socker
1 1/2 msk sojasås, vanlig eller ljus (inte mörk)
1 1/2 msk ostronsås
1 msk sesamolja
120 ml vatten
1 msk majsmjöl upplöst i 1 msk vatten
3 1/2 dl kinesiskt grillfläsk, tärnad

 

Gör så här

 

STEG 1: Deg
1. Jästaktivering: Häll jäst, socker och vatten i en liten skål. Blanda och ställ sedan åt sidan i 10 minuter tills det blir skummigt.

2. Häll mjöl, majsmjöl och socker i en bunke med en degkrok. Blanda kort för att kombinera.

3. Tillsätt jästblandning, olja och vatten. Blanda med låg hastighet i 3 minuter tills en smidig degboll bildar sig. Den ska vara mjuk och elastisk, inte så klibbig att den fastnar över hela händerna. Justera med en touch av mjöl/vatten vid behov för att få rätt konsistens.

4. Täck med plastfolie och ställ på en varm torr plats i 2 timmar tills den fördubblats i volym. Gör under tiden fyllning.

5. Ta bort plastfolien, strö över bakpulver. Återgå till stående mixer och blanda på låg i 2 minuter.

6. Vänd ut degen på arbetsytan, strö över mjöl. Knåda lätt till en slät rund skiva.

 

STEG 2: Bullarna
1. Skär degen i 4 bitar. Ta en bit, rulla till en jämn stock, skär i 3 bitar (alltså 12 bitar totalt)

2. Ta en bit deg, täck över resten med plastfolie eller kökshandduk.

3. Rulla till runda 11 cm i diameter, gör kanterna tunnare.


4. Lägg degen i handen, lägg 1 1/2 msk fyllning i mitten.

5. Nyp 8 veck runt kanterna. Samla sedan ihop vecken en efter en för att försegla bullen. Nyp ihop toppen vridningen.

6. Upprepa med resterande deg - gör 12 totalt.

7. Täck bullarna löst med plastfolie och låt stå på en varm plats i 15 minuter.

 

 

 

STEG 3: Ångkokning
1. Klä en stor bambuångare med bakplåtspapper som är punkterade med hål.

 

2. Lägg 6 till 8 bullar på papper, täck med ångkokarens lock.

 

3. Häll ca 4 cm i en wok / gryta (ångkokaren bör inte röra vatten) och låt sjuda snabbt på medelhög temperatur.

 

4. Placera ångkokaren i woken och koka sedan i 12 minuter. Kontrollera vatten halvvägs, fyll på vid behov.

 

5. Bullar är klara när de springer tillbaka vid beröring och bullarna har bildat ett slätt skal.

 

6. Ta bort ångkokaren från woken, servera varm!

 

 

STEG 4: Fyllning

1. Hetta upp olja i en kastrull på medelvärme. Tillsätt schalottenlök och koka i 2 minuter.

 

2. Tillsätt socker, sojasås, ostronsås, sesamolja och vatten. Blanda.

 

3. Under omrörning, häll långsamt majsmjöls-blandningen i. Blanda tills det är slätt.

 

4. Rör ner fläsk. Koka tills såsen tjocknat, 1 - 1 1/2 minut. Ställ åt sidan för att svalna (tjocknar när den svalnar).

Lägg till i varukorgen